Важността на Витамин D

Витамин D е важен витамин за цялостното здраве, както и за здрави нокти и кости. Той е открит през 1782г., но е изолиран през 1920г. Човешкият организъм си доставя този витамин по два начина:

– Eндогенно − чрез синтез в кожата с помощта на ултравиолетовите B лъчи (UVB), и

– Eкзогенно – чрез животинска и растителна храна, селекция хранителни добавки от естествени източници с витамин D.

 

Витамин D е важен мастноразтворим витамин. Въпреки името си, витамин D не е витамин, а прохормон или предшественик на хормон, защото тялото ни може да го произвежда, когато кожата е изложена на слънчева светлина. Той присъства в малък брой храни, включително обогатени хранителни добавки от естествени източници.

Когато витамин D влезе в тялото, той не е в активна форма. За да го използва, тялото трябва да го превърне в активна форма наречена 1,25-хидрокси витамин D или калцитриол – хормонално активен метаболит на витамин D. Локален синтез на калцитриол се среща в много клетки и тъкани.

 

Доскоро познавахме витамин D главно с това, че той се дава допълнително към храненето на кърмачетата за профилактика на рахит, както и в превенцията за остеопороза. Тези възгледи, обаче, се променят радикално повлияни от най-новите изследвания. Витамин D вече не се разглежда като хранително вещество, участващо само в костния метаболизъм. Ефектът на витамин D е много по-широк. Сега се знае, че витамин D участва в регулацията на клетъчната пролиферация (процес на увеличаване на броя на клетките, резултат от клетъчно делене) и диференциация (процесът на формиране на различни типове клетки), възпалителните процеси, реакции на имунната и ендокринната система, включително RAS [ренин-ангиотензиновата система (RAS) и развитие на хипертония. RAS регулира екстрацелуларния обем (кръвна плазма, лимфа и чревен флуид), чрез артериалната вазоконстрикция. По този начин се регулира и кръвното налягане в човешкото тяло], инсулиновата резистентност и липидния метаболизъм.

 

Симптомите на дефицит на витамин D могат да включват:

– Редовно заболяване или инфекция

– Умора

– Болки в костите и гърба

– Лошо настроение

– Нарушено заздравяване на рани

– Косопад

– Мускулна болка

 

Ако дефицитът на витамин D продължи за дълги периоди, това може да доведе до усложнения, като:

– Сърдечно-съдови състояния

– Автоимунни проблеми

– Неврологични заболявания

– Инфекции

– Усложнения при бременност

– Някои видове рак, особено на гърдата, простатата и дебелото черво.

 

Има три основни начина, по които можем да увеличим количеството на витамин D в тялото си.

Най-често витамин D е резултат от излагане на слънчева светлина. UVB лъчите от слънцето взаимодействат с холестерола в клетките на кожата ви. Това осигурява на тялото ни енергията, необходима за естествено производство на витамин D. Цвета на кожата е от съществено значение. Хората с естествено много тъмна кожа се нуждаят от 3-6 пъти повече слънце, за да произвеждат витамин D в сравнение с  количеството, от което се нуждаят хората със светла кожа. За някой със светла кожа дори само 15 минути излагане на слънце могат да бъдат достатъчни, за да произведе дневното ви количество витамин D. Мястото, където живеем, сезона, съвремения начин на живот свързан предимно с работа на закрито, със замърсяването на въздуха, което възпрепятства преминаването на UVB лъчите са част от факторите допринасящи за дефицита на житамин D в тялото ни.

Витамин D също се намира в няколко храни, въпреки че те не съдържат достатъчно значително количество, за да задоволят ежедневните нужди от витамин D. Мазните риби, като сьомга и риба тон, съдържат витамин D, както и гъбите, яйчните жълтъци, млякото и сиренето. Въпреки това, за да задоволите нуждите си от витамин D, ще трябва да ядете тези храни почти всеки ден. Поради тази причина много хора се обръщат към натуралните добавки с витамин D, за да си гарантират здравословни нива на витамин D в организма.

 

ColDeKa е хранителна добавка съдържаща силно биоактивна комбинация от ценни съставки, чиято най-важна функция е поддържането имунна система, но не само. Съдържа само естествени и перфектно смилаеми вещества,повечето от които са дефицитни за почти цялото европейско население.

ColDeKa е хранителна добавка, базирана на екстракт от гъби Шийтаке – източник на бета-D-глюкан, както и идеално бионалични витамини D, B3 и ниацин; витамин D и К. От своя страна синергично действие на витамин D и К е в основата на правилния калциев и фосфатен метаболизъм на организма. Тъй като всички съставки, съдържащи се в тази добавка, са мастноразтворими, в ColDeKa е добавено масло от черен дроб на треска. То е източник на полиненаситени мастни киселини, витамини D и A.

 

Colway е помислил и за най – малките. BabyCol е уникална комбинация от съставки – Рибен колаген, витамини D и K, както и екстракт от шипка, който е източник на естествен, лесно усвоим витамин С с висока биоактивност. Всичко това е  изключително ценно за бързо растящото и развиващо собствен имунитет малкото дете.

 

Какви са ползите за здравето от витамин D?

Човешкото тяло е сложна екосистема, състояща се от много движещи се, взаимозависими части. Както всеки орган, мускул и клетка, витамин D има ценна роля за цялостното здраве и благополучие на индивида. Макар и да е само една част от цялото, важната роля на витамин D не е тази, която някой трябва да пренебрегва.

Витамин D:

 • насърчава здравината на костите и зъбите
 • поддържа здравето на имунната, мозъка и нервната система
 • регулиране на нивата на инсулин и подпомагане на управлението на диабета
 • подпомагане на белодробната функция и здравето на сърдечно-съдовата система
 • повлияване на експресията на гени, участващи в развитието на рак
 • Намален риск от грип
 • Подпомага в превенцията със затлъстяването
 • Допринася за растежа, възстановяването и метаболизма на кожните клетки.

 

 1. Здрави кости

Витамин D играе важна роля в регулирането на калция и поддържането на нивата на фосфора в кръвта. Тези фактори са жизненоважни за поддържане на здрави кости.

Хората се нуждаят от витамин D, за да позволят на червата да стимулират, абсорбират и да възстановят калция, който иначе бъбреците биха отделили.

Дефицитът на витамин D при деца може да причини рахит.

По подобен начин при възрастни дефицитът на витамин D се проявява като остеомалация или омекотяване на костите. Остеомалацията води до лоша костна плътност и мускулна слабост.

 

 1. Намален риск от грип

Витамин D има няколко важни имуномодулиращи функции, включително регулиране на антивирусните пептиди, които са част от вродения имунитет на човека и могат да инактивират грипния вирус. Има малко добре проектирани клинични проучвания, подкрепящи употребата на витамин D3 за предотвратяване на грип при деца.

Ако често се разболявате, особено при настинка или грип, ниските нива на витамин D може да са допринасящ фактор. Няколко големи обсервационни проучвания показват връзка между дефицит и инфекции на дихателните пътища като настинки, бронхит и пневмония

Проучвания съобщават за връзката между витамин D и обикновените респираторни инфекции, които показват, че хората с най-ниски нива на витамин D имат значително повече случаи на настинка и грип, отколкото тези с по-високи нива. Даването на витамин D на хора по време на респираторни инфекции, може да им помогне да се възстановят по-бързо или да имат по-лека форма на заболяването.

 

 1. Здрави бебета

Витамин D е от решаващо значение за здравето на костите и зъбите децата. Те се нуждаят от витамин D, за да абсорбират калций и фосфор. Тежкият дефицит витамин D може да причини рахит, омекване и отслабване на костите. Тялото също се нуждае от витамин D за развитието на мозъка и здравето на имунната система. Витамин D е необходим за толкова много функции и е трудно да получите достатъчно без добавка. Ако жените не получават достатъчно витамин D по време на бременност, децата им са изложени на по-голям риск от развитие на рахит по-късно в детството. Този риск се намалява, ако децата получават достатъчно витамин D след раждането.

 

 1. Механизми на противотуморна активност на витамин D.

Витамин D3 действа поне по два начина, които са доказани в изследванията. Стимулира апоптозата, следователно смъртта на раковите клетки и инхибира ангиогенезата. Ангиогенезата е процесът, чрез който организмът образува и поддържа кръвоносни съдове. При нормални обстоятелства кръвоносните съдове поддържат живота, като доставят кислород и жизненоважни нутриенти до всички органи. Но когато израснат анормално количество кръвоносни съдове, те започват да подхранват микроскопичните тумори. Изправната ангиогенеза регулира кога и къде би трябвало да растат кръвоносни съдове и може да предотврати туморите да си създадат свое собствено кръвоснабдяване, чрез което да си доставят кислорода, нужен им, за да растат. Когато тялото изгуби способността си да контролира кръвоносните съдове, може да се появи широк спектър от заболявания, включително и рак. Ангиогенезата играе жизненоважна роля, като създава и поддържа цялата кръвоносна система и същевременно я адаптира към промените в хода на живота ни, за да защитава нашето здраве. Благодарение на тази мощна защитна отбранителна система, която естествено намалява кръвоснабдяването на туморите, ракът не се развива.

 

 1. Превенцията със затлъстяването

Различни проучвания съобщават, че недостатъчността или дефицитът на витамин D е свързан с риск от метаболитен синдром. Метаболитен синдром (МетС) е комбинация от затлъстяване с други болестни състояния на хомеостазата на мазнините, захарите и белтъчините в организма, която увеличава риска за развитие на сърдечно-съдово заболяване и диабет.

 

 1. Регулиране на нивата на инсулин и подпомагане на управлението на диабет

Смята се, че витамин D помага за подобряване на чувствителността на тялото към инсулин – хормонът, отговорен за регулирането на нивата на кръвната захар – и по този начин намалява риска от инсулинова резистентност, която често е предшественик на

диабет тип 2.

 

 1. Ползите от витамин D в грижата за кожата

Витамин D се използва за засилване на имунната система на кожата, укрепва бариерата и (предотвратяване на загубата на влага и сухота) и предлага защита срещу околната среда, например замърсяването.

Често наричан „витамин на слънцето“, витамин D играе важна роля в защитата и подмладяването на кожата. В активната си форма като калцитриол, витамин D допринася за растежа, възстановяването и метаболизма на кожните клетки. Подсилва имунната система на кожата и помага за унищожаването на свободните радикали, които могат да причинят преждевременно стареене.

Може да почувствате зачервена, суха и сърбяща кожа поради дефицит на витамин D. Приемът на витамин D може да ви помогне да лекувате подобни кожни проблеми. Може също така да намали кожните обриви.

Смята се, че витамин D намалява възпалението на кожата и следователно може да помогне при акне. Благодарение на неговото действие върху инсулиновия отговор в кръвта ви, избухването на акне също може да бъде значително подобрено. Това намаляване на възпалението също ще помогне за общото здраве на кожата.

По отношение на цвета на кожата, нашите резултати се съгласуват с предишни данни, показващи, че дефицитът на витамин D варира в зависимост от светлите и тъмните фототипове на кожата, т.е. тъмният цвят на кожата е значително свързан с дефицита на витамин D.

Необходимото количество витамин D варира в зависимост от възрастта. Поради това не забравяйте да се консултирате с медицински специалист, преди да включите добавки с витамин D в диетата си. Като цяло повечето хора се нуждаят от между 400-800 IU витамин D. Възрастните или жени, които са бременни или кърмят, обаче, може да се нуждаят от по-голямо количество дневно витамин D.

 

COLWAY винаги залага на естествени и възможно най-биологично налични суровини, с доказана ефективност.

Ние се придържаме към Хипократовата мъдрост: „Ти си това, което ядеш.“,

която разширяваме и се превръща в наше мото: „Вие сте това, което усвоявате.“

 

Станислава Георгиева - Професионален козметичен консултант

Related Post

Leave A Comment

Name

Website

Comment