Всичко за имунната система

Имунна система. Всеки е чувал и знае по нещо за нея. Все пак тя е част от нашето тяло. Всеизвестно е, че имунната система трябва да работи добре, за да може да изпълнява функциите си и да предпазва нашия организъм от вируси и бактерии.

Това важи с пълна сила за създалата се ситуация на пандемия и засилени мерки за превенция и безопасност на хората. За да се предпазим адекватно обаче, първо трябва да знаем какво точно представлява нашата имунна система. Дали е орган, група от органи, клетка или нещо друго. Сега ще ви разкажем.

Какво е имунна система?

Имунната система е съвкупност от множество биологични структури и процеси в организма, предпазващи го от болести. Изградена е от три основни групи защитни фактори. Първият е свързан с образуването на антитела в човешкия организъм (Имуноглобулин-NHIG). Вторият механизъм е свързан с клетъчния имунитет, или Т-лимфоцити. Те от своя страна са три вида: helpers (помощници), killers (убийци) и активатори. Третата основна част на имунната система, това е секрeторния имунитет, който се осъществява с помоща на Имуноглобулин А (IgA). Той е характерен за лигавиците на дихателните пътищи, конюнктивaтa, носоглъдката, устната лигавица, стомашно-чревната лигавица и лигавицата на пикочо-полова система. 

Има няколко защитни центъра в целия организъм, които могат да засилят тази система. Най-големият център се намира в червата – домът на чревната микробиота. Понастоящем е известно, че червата са дом на изключително богата и динамична екосистема. Тя включва поне 500-1000 вида при всеки човек, с около 100 трилиона клетки, което надвишава 3 до 10 пъти броя на човешките клетки. Колекцията от бактерии, дрожди, археи (примитивни едноклетъчни организми), еукариоти, гъби, протозои и неживи вируси (бактериофаги) се нарича „чревна микробиота“.

Интересен факт е, че цели 80% от цялата имунна система на човешкия организъм е съсредоточена в лигавичните и субмукозните слоеве на тънките черва под формата на лимфоидна тъкан и нейните натрупвания. Лимфоидната тъкан произвежда антитела (лимфоцити Т-, В-, G- и др.), както и различни видове имуноглобулини. Антителата през лимфната система навлизат в долната куха вена, в сърцето и след преминаване на белодробната циркулация навлизат в системната циркулация и се пренасят в тялото. По този начин се засилва тъканният имунитет, включително и собственият тъканен имунитет на белодробната тъкан.

Нормалното състояние на лимфоидната тъкан е от ключово значение за нормалното функциониране на имунната система и за защитата на организма от различни патогени. Хранителната добавка Collaceina е създадена специално да се грижи и защитава чревната микробиота и с полезните си естествени вещества, да поддържа здрава и силна нашата имунна система.

Как да подсилим нашата имунна система?

Идеята за засилване на имунитета със сигурност е много привлекателна, но реализацията  на практика се оказва не толкова лесна задача по ред причини. Както казахме, имунната система е именно система, а не едно конкретно нещо в човешкото тяло, което може да бъде таргетирано с едно конкретно нещо извън човешкото тяло. За да функционира добре, имунитетът се нуждае от баланс, както всички ние се нуждаем от хармония в живота си. 

Здравословният начин на живот е най-сигурният и доказано работещ натурален начин за превенция на вирусни, бактериални, гъбични инфекции и хронични болести. Сигурни сме, че сте го чували стотици пъти, но това е скучната истина. Всеки орган и всяка система в тялото, включително и имунитетът, работят по-добре, когато им осигурим защита от външни и вътрешни смущения, както и изобилие от ресурси за функциониране, като:

-Не пушим

-Консумираме малко алкохол

-Поддържаме нормално тегло и процент подкожни мазнини

-Храним се с изобилие от плодове и зеленчуци

-Не предприемаме екстремни и небалансирани диети с продължително гладуване и лишаване от цели хранителни групи

-Практикуваме редовна и разнообразна физическа активност

-Спим достатъчно качествено и продължително

-Стараем се да се пазим от инфекции, като си мием ръцете редовно, държим ги далеч от устата, носа и очите

 

Друго важно нещо, което можем да направим е да приемаме повече витамини и полезни вещества, които да ни помогнат в задачата за подсилване на имунитета.

Ключови минерали и витамини за имунната система

Казват, че нито една армия не може да марширува на празен стомах и имунната система не е изключение от това правило. За да са в оптимална кондиция, факторите на имунитета се нуждаят от широк спектър от хранителни вещества и енергия. В последно време започнаха да се открояват определени минерали и витамини, с особено важна роля за поддържането на имунитета. Такива са например цинкът и витамини С, D и А, чиито прием се препоръчва от много специалисти като превантивна мярка срещу сезонните вируси. Богати на тези и много други полезни витамини са Витамин C-olway, Coldeca, както и BabyCol за нежна грижа към най-малките. Всички продукти на Colway са изцяло натурални, което ги прави напълно усвоими за нашия организъм. 

Имунитет и хроничен стрес: една очаквано недобра комбинация. 

Несъмнено съвременния начин начин, успоредно със своите позитиви, носи и огромна доза негативи. Подценявано в миналото, днес въздействието на стреса върху редица телесни функции и системи е обект на активен анализ от специалистите. Проучванията показват, че хората, подложени на хроничен стрес, страдат от понижен имунен отговор и боледуват значително повече от респираторни инфекции. Тези хора се отличават с по-бавно зарастване на рани, по-често повторно боледуване (реактивиране на вируси), по-висок оксидативен стрес и повече възпаление. 

Една от положителни страни на времето, в което живее е наличието на достъпна литература с полезни съвети. Медитация, йога, книга, музика са едни от простичките неща, за които можем да отделим време в забързаното си ежедневие. Успоредно с това несъмнено грижата отвътре също не бива да се подценява. ORACol е хранително добавка, която може да даде на човешката система изключително силна подкрепа за противодействие на агресията на свободните радикали и оксидативния стрес. Colgenium от своя страна оказва благоприятно влияние върху мозъка и концентрацията, нервната, сърдечно-съдовата и имунната система. 

 

Никой не е казал, че грижата за здрав и силен имунитет е лесно начинание, но определено не е и невъзможно. Необходимо е постоянство и правилен избор на комбинация от действия, които сами можем да правим в ежедневието си. Специалистите от Colway са на разположение да предоставят своите съвети за подходящите хранителни добавки, които да допълнят с грижа отвътре. 

И помнете, ако се чувствате страхотно днес, това е благодарение на вашата имунна система 🙂

Мари Бонева

Related Post

Leave A Comment

Name

Website

Comment