Екстрактите от водорасли и защо са топ тенденция в грижата за кожата

Водораслите са безспорните морски съкровища. Най-трудните условия на живот не представляват проблеми за тях поради огромната им способност да се адаптират. Видовете водорасли могат да издържат на екстремни условия на pH на околната среда, температура, соленост, излагане на ултравиолетови лъчи, анаеробиоза(живот без свободен кислород) и са в състояние да процъфтяват ефективно при тези разнообразни условия.

Те са в състояние да защитят своите клетъчни компоненти чрез производство на витамини и минерали. Водораслите имат антибиотичен и антимикробен ефект срещу патогенни гъби и вируси. Те са открити за използване в козметиката поради характеристиките им като истински мулти таланти в грижа за кожата. Водораслите насърчават кръвообращението, осигуряват на кожата влага и регулират функцията на мастните жлези. Те активират клетъчното обновяване и метаболизма, повишават устойчивостта на кожата, имат противовъзпалителен ефект и дренират тъканите.

Хранителната плътност (аминокиселини, минерални соли, микроелементи, витамини) на всестранния талант е впечатляваща. Минералите и микроелементите на водораслите всъщност имат подобно разпределение на клетките като тези в човешкото тяло. Съдържанието на аминокиселини в зелените водорасли е много подобно на човешкия колаген. Протеините на водораслите снабдяват клетките на кожата с енергия. Техните слузни вещества предпазват кожата от изсушаване. Витаминното съдържание на водораслите активира кожата, предпазват я от влиянието на околната среда, борят се със свободните радикали и действат като естествен комплекс против стареене. Хлорофилът значително допринася за снабдяването на кожата с кислород, защото е подобен на червения кръвен пигмент (хемоглобин).

Връзката между водораслите и кожата

Стареенето на кожата е сложна биологична дейност, която се отнася до загуба на еластичност на кожата, поява на фини линии и обезцветяването й с нарастване на възрастта.

Кожата ни е подложена на екстремни натоварвания, фактори на околната среда и по този начин проблеми като сухота, изтъняване, разширени пори и промени в тургора водят до преждевременна поява на бръчки, тъй като еластиновите влакна бавно претърпяват промени.

Последните научни изследвания доведоха до обещаващи заключения за това как продуктите от водорасли, такива като витамин Е, който е мастноразтворим антиоксидант и пигменти като каротин могат да подмладяват и да помогнат на кожата да бъде предпазена от преждевременно стареене, а също така намаляват риска от рак на кожата. Антиоксидантните свойства на β-каротин, намиращ се в зелени и червени водорасли, помага срещу стареенето на кожата. Астаксантинът,  предпазва от UV лъчението, което може да причини увреждане на кожата и преждевременно ѝ застаряване. Хидроксипролинът, получен от клетъчните стени на зелени водорасли (Chlorella vulgaris), е най-важната от аминокиселините, тъй като се изисква от абсолютно всички организми! Това произтича от законите на биологията: хидроксипролинът играе основна роля в процеса на биосинтеза на колаген. Непрекъснатият и необезпокояван ход на този процес определя здравето и красотата на кожата за всеки от нас!

Ползите на екстракта от водорасли и какво прави за кожата?

 

Попълва естествените нива на колаген

С напредването на възрастта нивата на естествения ни колаген започват да намаляват. За да поддържаме кожата си да изглежда млада и здрава, трябва да я подпомогнем. В отговор на това търсене са доказани свойствата против стареене, осигурени от водораслите, благодарение на способността на тази съставка да доставя така търсения колаген. Използвайки продукти, които съдържат екстракт от водорасли, вие въвеждате повече колаген в кожата си, като коригирате щетите, причинени от окисляването.

 

Антиоксидантни и противовъзпалителни свойства

Въпреки това, колагенът не е единствената съставка, която екстрактите от водорасли могат да предложат. Морският екстракт от водорасли например е уникално богат на различни витамини и минерали. Водораслите са известни със своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Повечето увреждания на кожата се причиняват от свободните радикали, които са частици, създадени от излагането на кожата на елементи като замърсяване и слънце. Те са създадени и от някои от нашите не твърде здравословни навици, като пушенето или използването на солариуми.

Тези свободни радикали причиняват окисляване, което чрез опростена дефиниция е процес, при който клетката губи електрони, тъй като нейното ниво на оксиди се увеличава. Този процес, освен всичко друго, също допринася значително за процеса на стареене.

Антиоксидантите неутрализират свободните радикали или чрез осигуряване на допълнителни електрони, необходими за стабилизиране на клетката, или чрез разграждане на молекулата на свободните радикали, за да я направят безвредна. По този начин антиоксидантните съставки потискат процеса на окисляване: и като значителен източник на антиоксиданти, екстрактите от водорасли имат невероятен потенциал.

 

Водораслите като хидратиращо средство

Ако кожата не е хидратирана правилно, тя е склонна към влошаване на състояние на акне и дори може да причини екзема. По този начин, овлажнителите съдържащи се във водораслите, помагат при задържане на влагата в кожата, предотвратявайки загубата на вода от епидермиса. Вода заедно с някои киселини като хиалуронът помага за хидратиране на човешката кожа.

Тенденцията към водораслите в грижата за кожата нараства

Водораслите са устойчив екстракт, който е част от по-широка тенденция за използване на естествени съставки за защита и насърчаване на здравето на кожата, които успешните марки трябва не просто да гледат, но също така да следват и подкрепят.

Това и прави екипът на COLWAY. Знаейки предимствата на водораслите, като активна съставка в козметиката, ги вложиха в едни от топ продуктите в портфолиото си. А именно:

 

Колвита

Това не е само хранителна добавка, която е уникална в света, но и нутрикозметика. Колвита е уникален, естествен, изключително биоактивен пълен набор от “изграждащи” аминокиселини за най-важния от нашите протеини – колагенът. Получен от лиофилизиран рибен колаген – тропоколаген, е активната съставка на тази добавка, която се допълва и от Алги (Fucus vesiculosus).

 

Аксанта

Основната съставка на хранителната добавка Аксанта е астаксантинът, който е извлечен от талума на морски водорасли и сладководни водорасли като  Haematococcus pluvialis. Този вид е известен с най-високото съдържание на астаксантин сред всички известни организми и екстракта от вида се усвоява най-лесно. Изключително мощен антиоксидант.

 

Колаген Веге

Уникална в световен мащаб козметика, вдъхновена от веганската философия и етика. Хидроксипролинът, получен от клетъчните стени на зелени водорасли (Chlorella vulgaris), е най-важната от аминокиселините, тъй като се изисква от абсолютно всички организми! Това произтича от законите на биологията: хидроксипролинът играе основна роля в процеса на биосинтеза на колаген.

 

Еликсирът под очи

Решава три основни проблема на тънката и чувствителна кожа около очите: бръчки, тъмни кръгове и подпухналост. Микроалги (Nannochloropsis oculata) богати на омега-3 и 6 мастни киселини, насищат с кислород, хидратират, подхранват и стимулират микроциркулацията в клетките, кожата под очите бързо възвръща своя сияен и свеж вид.

 

Любимото ми мото: „Отвътре навън!“.

Удивителна комбинация!

Станислава Георгиева - Професионален козметичен консултант

Related Post

Leave A Comment

Name

Website

Comment