Кой колаген е най-подходящ за кожата?

Кой колаген е най-подходящ за кожата?
Но и не само …
Колагенът от тип I обикновено се счита за най-добър за кожата. Това е най-разпространеният тип колаген в тялото ни.
Той поддържа здрави кости, кожа, коса и нокти.
Както всички видове колаген, нивата на колаген от тип I започват да намаляват след около 25-годишна възраст. Тъй като е толкова разпространен в съединителните тъкани, намаляването на колаген от тип I води до характеристики като отпусната кожа, фини линии и чупливи нокти, както и изтъняване на косата.
Колагенът от тип I обаче не е само вещество, свързано с красотата. Освен това е основен компонент на сухожилията, органите и костите. Това го прави жизненоважен компонент на всяка диета или уелнес рутина.

Най-често изследваните видове колаген са тип I, II и III.

Колаген тип II:
Друг често срещан тип колаген, открит в добавките, е колаген тип II.
Въпреки че е малко по-малко разпространен в тялото от тип I, колагенът тип II е изключително важен. Той е основният компонент на хрущяла и е изключително здравословен за скелетната система. Активните хора, които трябва да разчитат на ставите си, също могат да се възползват от добавянето на колаген тип II в диетата си. Хрущялният колаген се състои от колаген тип II.
Колаген тип III:
Намира се в жизненоважната протеинова линия на колагеновите продукти. Обикновено се намира в ретикуларните влакна, като например в костния мозък. Обикновено се открива заедно с колаген тип I в тялото. Жизненоважните протеини, колагеновите пептиди и морският колаген са богати на колаген тип I и III.
Както е описано по-горе, тип I и III колаген са най-често срещаните видове колаген в нашите тела. Тези два вида колаген насърчават здравето на косата, кожата, ноктите и костите. Колаген тип I и III повишават еластичността на кожата, като по този начин минимизират бръчките и позволяват младежки блясък.
Освен това, тип I и III колаген стимулират производството на аминокиселини, по-специално глицин. Глицинът е аминокиселината, която е отговорна за изграждането на мускулите и изгарянето на мазнини.

Какво е колаген?

Колагенът е един от най-разпространените протеини в съединителната тъкан при животните и е най-изобилстващият белтък в бозайниците, съставлявайки 1/4 от всички белтъци. Той е здрав и неразтеглив с голяма издръжливост на опън и е главен компонент на хрущялите, сухожилията и ставните връзки и основен белтъчен компонент на костите и зъбите. Заедно с мекия кератин, той осигурява здравина и еластичност на кожата и при деградацията му с възрастта се получават бръчки. Колагенът укрепва кръвоносните съдове и има роля в развитието на тъканите. Той се съдържа в кристална форма в роговицата и лещата на окото.
Това е основният структурен протеин, който образува съединителната тъкан в цялото ни тяло, от кожата до костите, мускулите, сухожилията и връзките. Колагенът съставлява огромните 80 процента от нашата кожа и работи с друг протеин, наречен еластин, който поддържа кожата ни еластична. Колагенът е най-разпространеният протеин в тялото, който помага да се осигури структура на косата, кожата, ноктите, костите, връзките и сухожилията. Състои се от аминокиселини като глицин, пролин, хидроксипролин и аргинин. Тези компоненти помагат да поддържаме съединителната тъкан, кожата, косата и ноктите на нашето тяло в работно състояние.
По същество колагенът е лепилото, което държи всичко заедно. Нашите тела естествено започват да намаляват производството на колаген с възрастта. Колагенът е въжета от протеин в кожата. Когато сме млади, въжето остава стегнато, но краищата започват да се изтриват с възрастта. Нашите тела не са в състояние да заменят колагена, който губим, толкова бързо, колкото той се разгражда. От 20-те години започваме да губим около 1% от колагена си всяка година, което означава по-суха кожа.
Излагането на слънце, цигарения дим и замърсяването също могат да ускорят разграждането на колагена.
Колагенът е като лепило, което държи всичко заедно. Това е основният градивен елемент на сухожилията, връзките, костите, мускулите и кожата. Той също така помага на тялото ви да се възстанови след наранявания, особено на места като сухожилията, връзките и мускулите.
Тъй като колагенът би бил нестабилен без витамин С, също така е важно редовно да ядете храни, богати на него или да си го набавим чрез натурална хранителна добавка.
Когато става въпрос конкретно за кожата, колагенът помага да се поддържа стегната, плътна, хидратирана и еластична. Той прави това чрез дермата (основата на кожата), която участва тясно в поддържането на кожата ни еластична и гъвкава.
Тъй като колагенът съставлява 70% от дермата, поддържането му в добро количество е това, което помага на тялото да запази ползите.
Както всички неща, времето си взема своето и същото важи и за колагена. Естественото производство на колаген в тялото е засегнато, което може да доведе до фини линии и отпусната кожа.
Добавянето на колаген към диетата може да помогне на тялото да регенерира това, което е загубено или разградено с възрастта.

Colvita

Това не е само хранителна добавка, която е уникална в света, но и нутрикозметика. Получен от лиофилизиран тройно-спиралнен рибен колаген – тропоколаген.

C-olway

Емблематичните капсули със 100% био (органичен) витамин С, получен от покълнала елда и горчив портокал.

Axanta

Основната съставка на хранителната добавка AXANTA е астаксантинът. Той е каротиноид, специфичен по природа, считан за един от най-силните антиоксиданти.

ORACol

ORACol за здраве и дълголетие. Това е истинска антиоксидантна бомба. В допълнение към сухите екстракти от плодове, зеленчуци и подправки с най-висок индекс ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), добавката включва глутатион и L-цистеин.
Здраве и дълголетие с Colway.
Станислава Георгиева - Професионален козметичен консултант

Related Post

Leave A Comment

Name

Website

Comment