Колагенът е протеина на младостта

Колагенът е протеина на младостта. Ето защо, с тази статия, ви отвеждам на увлекателно пътешествие, за да научите от COLWAY®, какви форми на колаген да използвате, защо те се фокусират върху рибния колаген и как да засилим ефекта му.
За да откриете тайната как да поддържате отличен външен вид и здравословна форма, трябва да знаете тайните на колагена.
В COLWAY® са ги проучили задълбочено, резултатите от което са ПАТЕНТ на Натурален Трансдермален Колаген, базиран на естествен рибен колаген и предлагане на козметични постижения и хранителни добавки, които подпомагат биосинтеза на колаген.
Първо най-важното.

Най-новото научно откритие за естествения колаген

Благодарение на труда, отдадеността и любознателността на Олимпия Барановска (автор на пробив в биотехнологичната иновация, главен изпълнителен директор на IOC),
имаме неопровержимо доказателство, че цели 151 стабилизирани, биологично активни пептида проникват дълбоко в кожата, които ефективно стимулират фибробластите да произвеждат колаген в тялото ни.

Защо имаме нужда от колаген

Колагенът е най-разпространеният протеин в тялото и основният протеин в извънклетъчния матрикс – биологично активно пространство извън тялото на клетките, отговорно за поддържането на биомеханичните свойства на тъканите и органите.
Това е само една, но изключително важна биологична задача, възложена на извънклетъчния матрикс – важна, защото колагенът играе основна роля тук.
Той създава фиброзен скеле в извънклетъчния матрикс, върху който са опънати еластинови влакна. И двата протеина участват в запазването младостта на кожата придавайки и гладкост, твърдост и еластичност. Наличието на колаген също определя поддържането на правилната цялост на съединителната тъкан, както и кохезионността и здравината на мускулно-скелетните структури, като хрущяли, връзки и сухожилия. Така че, колагенът е като силно лепило. Въпреки че е по-малко еластичен от придружаващия го еластин, той е по-устойчив на разкъсване от него. Това е много важна характеристика на колагена, тъй като благодарение на това кожата може да играе много различни роли – не само може да ни разкраси, когато остане гладка, кадифена и без бръчки, но също така може да осигури защита срещу външни фактори и микроорганизми. Поради тази причина повърхността му трябва да е невредима. Също така си струва да се спомене, че благодарение на високата устойчивост на разрушение, колагенът гарантира нашата ефективност и мобилност.
Колагенът има още една особеност, изключително важна не само от гледна точка на биологията, но и от естетическа гледна точка, а именно той участва в осигуряването на подходящо ниво на хидратация на елементите на съединителната тъкан, включително на кожата.
В резултат на това естествената обвивка на тялото остава твърда, овлажнена, компактна и издръжлива и преди всичко – красива.

Фактори, регулиращи производството на колаген в тялото

Първата бръчка около очите, често възникваща дори преди 30-годишна възраст, е сигнал, че има недостиг на колаген. Това е така, защото колагенът се унищожава – отговорни за това са между другото ензимите от групата на металопротеиназите, на първо място – колагенази. В състояние на физиологично равновесие старите, използвани колагенови влакна трябва незабавно да бъдат заменени с нови. Този процес се нарича – основно в козметичните среди – ремоделиране. Тя се регулира от много фактори. Това са молекулите, които контролират биосинтезата на колаген от ДНК ниво, но те също са свързани с възрастта и начина на живот.
За съжаление, способността да се заменят старите колагенови влакна с нови и да се регенерират уврежданията на колагеновото скеле намалява с възрастта. И не е необходимо да пораснете до зрелите години, за да намалите ефективността на регенерацията на колагеновите влакна. Доказано е, че вече след 25-годишна възраст ефективността на производството на колагенови влакна намалява. Ето защо бръчките започват да се появяват най-бързо в най-тънките части на кожата – например около очите, шията или деколтето.
Колагенът също се уврежда и разгражда в резултат на възпалителни процеси. Е… трябва да бъдем честни да кажем, че днес можем до голяма степен да допринесем за ускоряването на унищожаването на този протеин, като водим живот, който благоприятства възпалението в тялото: избягване на физическа активност, пренебрегване на грижата за кожата, неправилно хранене, пушене или прекомерно и честа консумация на алкохолни напитки. Стресът – физическият и психически стрес, който изпитваме всеки ден – също оказва значително влияние върху производството на колаген и правилното му образуване, както и поддържането на биоактивност, тъй като е източник на свободни радикали, чиято хиперактивност може да дестабилизира дори най-трайните биологични структури.

Колко колаген ни трябва?

Нуждаем се от много колаген в различни форми, защото това, което наричаме колаген, всъщност е група от колагенови протеини в различни генетични типове, което се превежда в техния разнообразен аминокиселинен състав и пространствена структура.
Колагените се различават един от друг не само по структура, но и по предназначение. 40% от общия колаген в тялото се състои от кожни ресурси и в тази тъкан колагенът представлява почти 70% от масата на всички протеини. Най-голямо количество колаген има в дермата, тъй като тук има фибробласти, които са отговорни за синтеза на този протеин.
В момента са класифицирани около 30 генетични типа колаген, но те обикновено се класифицират като фибриларни или нефибриларни протеини. Фибриларният колаген образува влакна и представлява около 90% от общата маса колаген в човешкото тяло. Той приема структура с тройна спирала, известна още като суперхелис, която може да бъде придружена от неспирални фрагменти. Кожата съдържа фибриларен колаген тип I, III и IV. Въпреки това, нефибриларният колаген в човешкото тяло е приблизително 10% от общата маса на този протеин. Той присъства в малко количество в кожата, но има около дузина от различните му генетични типове.

Рибен колаген – ползите от природен дар от природата

Тъй като биоразнообразието на колагените е много голямо, абсурдно е да се мисли, че прилагането само на един вид от този протеин или добавки с ограничен аминокиселинен състав върху тялото или кожата ще осигури доставката на субстрати, необходими за синтеза на всички видове и форми на функциониране на колаген в тялото. Защото само за да задоволите нуждите на кожата от субстратите, от които се произвежда колагенът, имате нужда от доставки, които осигуряват пълна аминограма!
Универсално решение за доставка на пълен набор от аминокиселини за синтеза на разнообразен човешки колаген е рибният колаген, тъй като на структурно ниво той приема формата на троен суперхелис и неговият състав се различава леко от човешкия, само в една от полипептидните вериги на спиралата. Следователно рибният колаген осигурява много богата аминограма за биосинтеза на естествен колаген в човешкото тяло.
За козметични цели, колагенът, който се съдържа в продуктите за грижа за кожата, трябва също да бъде трансдермален, т.е. да може да проникне през плътната епидермална бариера в живата дерма, доставяйки там – близо до фибробластите – аминокиселини, от които ще се произвеждат различни биотипове естествен колаген.
Нормалният рибен колаген не може да направи това,
но естественият, защитен с патент Колаген COLWAY®,
получен от рибни кожи, може.

Как да приложим колаген и да засилим ефекта му

Ресурсите на колаген в тялото могат да бъдат запазени чрез попълване на запасите от аминокиселини. Това може да стане отвън – с помощта на козметични продукти, или отвътре – чрез използване на колаген под формата на хранителна добавка. За да може колагенът, приложен външно, наистина да действа, а не само да покрива кожата с измиващ се биофилм, той трябва да има способността да прониква в дълбоките слоеве на тази тъкан – трябва да е трансдермален. Това означава, че трябва да е Натурален Колаген на COLWAY®.
Ще го намерите във всяка една от козметичните линии за грижа. Същността на философията на богатството на колаген с простотата на състава е серията Натурален Колаген, благодарение на която най-важният протеин за тялото се предлага в естествена форма в три варианта.
Натурален Колаген Platinum
Най-чистата форма на биоактивен колаген под формата на гел, предназначен за зряла, суха, уморена и дори отпусната кожа в резултат на хормонални промени; майстор на ревитализиране и регенериране на кожата на лицето (също и в най-деликатните й части около очите), както и на шията и деколтето.
Натурален Колаген Silver
Висококачествен колагенов гел за универсална употреба в грижата за цялото тяло, с особен акцент върху онези части, които са белязани от несъвършенства под формата на белези, стрии, целулит и разширени кръвоносни съдове; предназначени и за грижа за краката – особено когато са тежки.
Натуралният Колаген Graphite
Отличен регенериращ и овлажняващ гел със сребърна перлена пигментация, който може да се прилага и върху косата, ноктите, кожата, също и в особено уморени зони, като ръце и крака, и около ставите – изключително добре, когато са дразнещи с болезненост.
Въпреки това, преди колагеновите продукти да достигнат до кожата, тя трябва да бъде подготвена за тяхното приемане. След почистване на кожата от грим и замърсявания,
нанесете COLWAY® Клетъчната Ателовода
Богата на минерални йони и микроелементи, върху все още леко влажна кожа, след което нанесете избрания колаген върху кожата.
Витамин С е от съществено значение за биосинтеза на колаген в организма. Поради това е добра идея да се осигурят подходящи условия за производството на този протеин да се приемат хранителни добавки, съдържащи този витамин – за предпочитане в биоорганична формула.
Такава форма предоставя Витамин C-OLWAY.
Хранителна добавка, в която сме включили 100% натурален витамин С, получен от растения – горчив портокал и покълнали семена от елда.
Витамин C-OLWAY подпомага не само биосинтеза на колаген, но и неговата стабилизация. Това се дължи на биофлавоноидите, съдържащи се в растителните екстракти. Тъй като тези съединения улавят и неутрализират свободните радикали, те предотвратяват образуването и освобождаването на възпалителни компоненти. По този начин те предпазват от увреждане на колагена, за който вече знаете, че се унищожава в резултат на възпалителни процеси.
Ресурсите на колаген в тялото също ще бъдат подпомогнати от легендарната хранителна добавка COLWAY® Colvita.
Уникална, защото съдържа пълен набор от аминокиселини, необходими за производството на биологичен колаген. Хранителната добавка Colvita е посветена на всички, които се грижат за отличното качество и красивия вид на кожата, отличната й твърдост и издръжливост, както и антиоксидантната защита.
Натуралният Колаген е обогатен в този продукт с микронизат от атлантически водорасли и витамин Е. Тяхната антиоксидантна сила подпомага неутрализацията на свободните радикали и по този начин предпазва новообразуваните колагенови частици от разрушаване, което може да настъпи, ако свободните радикали доведат до развитие на възпаление – винаги вредно за биологичната структура на този протеин.
И още нещо накрая: колагенът се създава благодарение на дейността на специфични клетки – фибробласти (в кожата) и хондроцити (това са клетки в хрущялната тъкан). Те се стимулират отлично от физическа активност и масаж, който е добре да се използва при нанасяне на продукти, съдържащи трансдермален колаген COLWAY®.
Станислава Георгиева - Професионален козметичен консултант

Related Post

Leave A Comment

Name

Website

Comment