Най-добрият начин за запазване целостта на клетките – Какво е лиофилизация?

Вероятно не всички са чували и знаят какво точно представлява лиофилизацията. И това е нормално, разбира се. Сега ще ви разкажем малко повече за този процес и как протича той.

Лиофилизацията е технически нов вид сушене чрез замразяване. Тази нова техника се извършва във вакуум, за да се отстрани внимателно цялата влага от хранителните продукти. Водата е основната причина те да губят качествата си толкова бързо. Тук не се изискват консерванти или изкуствени ароматизатори, за да съхранят хранителните продукти и да ги направят издръжливи!

Какъв е процесът?

По време на процеса на дехидратация може да се изтегли между 80% и 90% от влагата, което означава, че например 10 г пресни боровинки водят до 2 г. в лифилизиран вид.

Лиофилизацията е един от методите за получаване на сушени продукти след процес на дехидратирането им чрез дълбоко замразяване под високо налягане и след това вакуумно отстраняване на водата.

Лиофилизацията се основава на уникалното свойство на водата да сублимира (да преминава от твърдо в газообразно състояние, „пропускайки” течното) при много ниски температури (от -20 до -800С).

Процесът протича чрез замразяване на материала, след това се намалява налягането и се добавя топлина, за да позволи на замръзналата вода в материала да се промени директно в пара (сублимат). Около 95% от водата в материала се отстранява в тази фаза.

Този метод на сушене се използва за особено чувствителни съединения и вещества, нестабилни на топлина. В резултат от този процес не се унищожават ценни съединения, като протеини, ензими, витамини и минерални компоненти. Запазвайки микропорестата структура и целостта на клетките, активните вещества в хранителните продукти остават активни. При контакт с вода (рехидратация) те на практика изцяло, възстановяват първоначалния си вид. Полученият чрез лиофилизация продукт има възможно най-голяма степен на усвояемост от организма.

COLVITA е един от продуктите, изградили марката COLWAY. Разпространява се от нас от 2006 г. Никога не е бил рекламиран. Легендата му е създадена от потребителите.

COLVITA  е уникален, естествен, изключително биоактивен пълен набор от “изграждащи” аминокиселини за най-важния от нашите протеини – колагенът. Лиофилизираният рибен колаген – тропоколаген (структура, идентична с човешката), е активната съставка на тази добавка. Подхранването с COLVITA е начин, по който непрекъснато се възстановява склада от аминокиселини, които снабдяват клетките, произвеждащи и обслужващи колагена в организма ни.

Това е уникален колаген. Получава се само в Полша по метод, защитен с патент № 206813, който позволява, за разлика от често използваните животински протеинови хидролизати, да се изолира биологично активен колаген. Аминокиселините, получени в резултат на дисимилацията на живи колагенови 3-спирали, се характеризират с почти 100% анаболност, което означава, че те изграждат колаген в тялото ни.

Съставът на COLVITA се допълва от уникални микронизирани атлантически водорасли ( Fucus vesiculosus ) и витамини от групата Е под формата на токофероли, получени от органични семена с най-висока биоретенция.
Когато създаваме хранителни добавки в COLWAY, ние винаги се уверяваме, че качеството и ефективността на екстрактите от използваните суровини се открояват значително сред наличните на пазара компоненти.
COLVITA е продукт, който отговаря на най-строгите изисквания за здравословна храна – до степен, че капсулите дори не съдържат багрило, а като средство против слепване е използван колоиден силициев диоксид.

 

Оставаме верни на мотото „Отвътре навън!“

Тялото ви е невероятно.

Отделете време и му дайте най-доброто!

Станислава Георгиева - Професионален козметичен консултант

Related Post

Leave A Comment

Name

Website

Comment