Най-добрият начин за запазване целостта на клетките – Какво е лиофилизация?

Вероятно не всички са чували и знаят какво точно представлява лиофилизацията. И това е нормално, разбира се. Сега ще ви разкажем малко повече за този процес и как протича той.

Лиофилизацията е технически нов вид сушене чрез замразяване. Тази нова техника се извършва във вакуум, за да се отстрани внимателно цялата влага от хранителните продукти. Водата е основната причина те да губят качествата си толкова бързо. Тук не се изискват консерванти или изкуствени ароматизатори, за да съхранят хранителните продукти и да ги направят издръжливи!

Какъв е процесът?

По време на процеса на дехидратация може да се изтегли между 80% и 90% от влагата, което означава, че например 10 г пресни боровинки водят до 2 г. в лифилизиран вид.

Лиофилизацията е един от методите за получаване на сушени продукти след процес на дехидратирането им чрез дълбоко замразяване под високо налягане и след това вакуумно отстраняване на водата.

Лиофилизацията се основава на уникалното свойство на водата да сублимира (да преминава от твърдо в газообразно състояние, „пропускайки” течното) при много ниски температури (от -20 до -800С).

Процесът протича чрез замразяване на материала, след това се намалява налягането и се добавя топлина, за да позволи на замръзналата вода в материала да се промени директно в пара (сублимат). Около 95% от водата в материала се отстранява в тази фаза.

Този метод на сушене се използва за особено чувствителни съединения и вещества, нестабилни на топлина. В резултат от този процес не се унищожават ценни съединения, като протеини, ензими, витамини и минерални компоненти. Запазвайки микропорестата структура и целостта на клетките, активните вещества в хранителните продукти остават активни. При контакт с вода (рехидратация) те на практика изцяло, възстановяват първоначалния си вид. Полученият чрез лиофилизация продукт има възможно най-голяма степен на усвояемост от организма.

Продукти, получени чрез лиофилизация

Колаген COLVITA е един тези продукти положили основите за изграждане на марката COLWAY.

COLVITA е уникален, естествен, изключително биоактивен пълен набор от “изграждащи” аминокиселини за най-важния от нашите протеини – колагенът. Получен от лиофилизиран рибен колаген – тропоколаген (структура, идентична с човешката), е активната съставка на тази добавка. Подхранването с COLVITA е начин, по който непрекъснато се възстановява склада от аминокиселини, които снабдяват клетките, произвеждащи и обслужващи колагена в организма ни.

ORACol е друг продъкт от марката, създаен на принципа на лиофилизация. Той е истинска антиоксидантна бомба. В резултат на лиофилизирането на плодове, зеленчуци, билки и др. се получава многократно по-висока концентрация на биологично активни вещества с най-висок индекс ORAC (Капацитет на абсорбция на кислородни радикали).

 

Оставаме верни на мотото „Отвътре навън!“

Тялото ви е невероятно.

Отделете време и му дайте най-доброто!

Станислава Георгиева - Професионален козметичен консултант

Related Post

Leave A Comment

Name

Website

Comment