Отвътре навън

Отвътре навън
Натурално Витамин C и ключовата му роля в
🔹Синтеза на колаген
🔹Хидратацията
🔹Фотозащитата
🔹Заздравяване на рани
🔹Борбата с пигментацията

Съдържание и наличност

Витамин С е нормална съставка на кожата, която се намира във високите и нива − както в дермата, така и в епидермиса. Съдържанието на витамин С в епидермиса е по-високо от това в дермата, въпреки че концентрациите на витамин С в двата слоя са приблизително равни на тези на други водоразтворими антиоксиданти, включително глутатион. Стареенето обаче води до намаляване на съдържанието на витамин С както в епидермиса, така и в дермата . Прекомерното излагане на UV светлина или замърсители в околната среда може също да понижи съдържанието на витамин С, главно в епидермиса.
Витамин С в кожата обикновено се транспортира от кръвния поток. Кератиноцитите имат висок капацитет за транспорт на витамин С, вероятно да компенсират ограничената васкуларизация (Процес на снабдяване с кръвоносни съдове. Образуване на кръвоносни съдове, обикновено след наруншение на целостта на тъканите. Наблюдава се при зарастване на рани и възстановяване на тъканни дефекти) на епидермиса. Оралната добавка с витамин С ефективно повишава нивата на витамин С в кожата. Въпреки това, когато плазмените нива на витамин С са наситени, концентрациите на витамин С в кожата вече не се повишават.

Дефицит

Симптомите на дефицит на витамин С (известен като скорбут) се появяват, след като плазмените му концентрации паднат под 10 (μM). Ниво, което може да бъде предотвратено чрез консумация на само 10 mg витамин С дневно. Кожните прояви на скорбут са резултат от намаляване на синтеза на колаген, което води до нарушаване на съединителната тъкан и чупливост на кръвоносните съдове. Ранните симптоми в кожата включват удебеляване на роговия слой и петна от малки подкожни кръвоизливи. С напредването на скорбута заздравяването на раните се нарушава поради загубата на зрял колаген, което позволява на раните да останат отворени. Кожните лезии, причинени от дефицит на витамин С, се отстраняват чрез адекватен прием на витамин С.
Функции в здрава кожа

Фотозащита

Витамин С ограничава щетите, причинени от излагането на ултравиолетова (UV) светлина. Витамин С не е „слънцезащитен крем“, защото не абсорбира светлина в UVA или UVB спектъра. По-скоро антиоксидантната активност на витамин С предпазва от UV-индуцирани увреждания, причинени от свободните радикали. Транспортните протеини на витамин С се увеличават в кератиноцитите в отговор на UV светлина, което предполага повишена нужда от усвояване на витамин С за адекватна защита.
UV светлината намалява съдържанието на витамин С в кожата− ефект, който зависи от интензивността и продължителността на UV излагане. В култивираните кератиноцити добавянето на витамин С намалява свързаното с UV увреждане на ДНК и липидната пероксидация(процес, при който ненаситените връзки във веригите на мастните киселини се насищат с кислород.), ограничава освобождаването на провъзпалителни цитокини и предпазва от апоптоза(клетъчна смърт). Витамин С също така модулира окислително-чувствителната клетъчна сигнализация в култивирани кожни клетки и следователно увеличава оцеляването на клетките след излагане на UV .
Локалното приложение на витамин С, самостоятелно или в комбинация с други съединения, може да доведе до по-голяма фотозащита от оралната добавка поради по-прекия начин на приложение.

Фотоувреждане/бръчки

Натрупването на окислително увреждане на протеините е отличителна черта както на фотоувреждането (фотостареене), така и на вътрешното стареене; такова оксидативно увреждане може да доведе до промени в структурата на кожата. В допълнение към антиоксидантните си функции, витамин С регулира синтеза на структурния протеин колаген. Ролята на витамин С в хидроксилирането на колагеновите молекули е добре характеризирана. Хидроксилирането на колагена е необходимо за неговата извънклетъчна стабилност и поддържане на епидермиса.
В моделите на клетъчни култури, добавката на витамин С има много полезни ефекти в борбата с фотоувреждането. По-конкретно, доказано е, че витамин С стабилизира колагеновата иРНК, като по този начин увеличава синтеза на колагенов протеин за възстановяване на увредената кожа. Това се случва едновременно с намаляване на производството на еластин; протеинът еластин често се произвежда свръхпродуциран в отговор на фотоувреждане . Витамин С също така увеличава скоростта на пролиферация на фибробластите, капацитет, който намалява с възрастта . Освен това витамин С стимулира възстановяването на ДНК в култивираните фибробласти.
Изследванията при хора често оценяват здравето на кожата чрез промени в дълбочината или броя на бръчките и възприятието на индивида за здравето на кожата. Проучвания са установили, че по-високият прием на витамин С от диетата е свързан с по-добър външен вид на кожата, със забележимо намаляване на бръчките на кожата. Доказано е, че употребата на витамин С (3-10%) при локално приложение в продължение на най-малко 12 седмици намалява бръчките , намалява увреждането на протеиновите влакна, намалява видимата грапавост на кожата и увеличава производството на колаген.

Заздравяване на рани

Една от отличителните черти на скорбут е лошото зарастване на рани. Нивата на витамин С намаляват бързо на мястото на раната. Въпреки че възпалителните реакции често увеличават свободните радикали на мястото на нараняване и наличието на витамин С може да ограничи увреждането на свободните радикали, свободните радикали могат да играят сложна роля в лечебния отговор. Въпреки това, повишеното търсене на дермален синтез на колаген може да увеличи използването на витамин С. Витамин С може да има допълнителни роли при заздравяването на рани, например чрез насърчаване на диференциацията на кератиноцитите, стимулиране на образуването на епидермална бариера и възстановяване на роговия слой.

Дехидратация на кожата

По-високият прием на витамин С е свързан с намален риск от дехидратирана кожа, което предполага, че витамин С може да има ефект върху трансепидермалната загуба на вода. В моделите на клетъчни култури добавянето на витамин С насърчава синтеза на бариерни липиди, което би установило функциониращ рогов слой с ниска водопропускливост.

Други функции

Замърсителите на околната среда, като озон, могат да намалят нивата на витамин С в кожата и да доведат до увреждане от свободните радикали. Пушенето също води до увеличаване на бръчките и намален синтез на колаген, което съответства на спад в плазмените нива на витамин С.
Локалният витамин С може да бъде полезен срещу акне за намаляване на възпалителните лезии. Локалният витамин С може също да има леки ефекти на изсветляване на кожата.
Витамин С е съществена част от здравето на кожата, както като антиоксидант с малко молекулно тегло, така и като критичен фактор за синтеза на колаген. Витамин С допринася за фотозащитата, намалява фотоувреждането и е необходим за адекватно заздравяване на рани. Оралната добавка с витамин С може да помогне за предотвратяване на увреждане, причинено от UV лъчи, особено в комбинация с допълнителен витамин Е. Диетичният витамин С може също да осигури фотозащита. Локалното приложение на витамин С изглежда е ефективен начин за доставяне на аскорбинова киселина в кожата, тъй като изглежда, че тя се усвоява лесно при кисело pH. Въпреки несъответствията в препаратите на витамин С и дизайна на изследването, данните показват, че витамин С е най-ефективен за защита срещу увреждане, причинено от UV светлина, и също така има полза при лечението на фотоувреждане и/или бръчки на кожата.
Натуралното витамин С, съдържащо се в Клетъчна Ателовода и витамин C-olway на COLWAY ефективно ще подпомогнат тялото ни отвътре и отвън.
Станислава Георгиева - Професионален козметичен консултант

Related Post

Leave A Comment

Name

Website

Comment