Типовете кожа и как да ги разпознаваме

Знаете ли колко са типовете кожа? Повярвайте ни, не са един или два. От първостепенно значение в грижата за нашето лице е да знаем как да ги разпознаваме и какъв конкретен тип кожа притежаваме ние. При всеки човек винаги е строго индивидуално и се изисква специално внимание. Именно според типа кожа се определя какъв вид козметика е добре да се използва, както и какви козметични процедури и специални грижи са подходящи за нея. В тази статия, козметологът на Colway Bulgaria – Станислава Георгиева, предоставя някои ценни съвети как да запазим здравето и красотата на нашата кожа, в зависимост от нейното състояние.

 

Типа на кожата е предопределен генетично и става ясен около 20-годишна възраст. Колкото по-рано си изясним какъв тип е нашата кожа и започнем да полагаме грижи за нея, толкова по-добре ще бъде това за нас и начинът, по който изглеждаме в дългосрочен план. За да стане това, първо нека да изясним какво представлява кожата и каква е нейната функция и структура.

 Функции на кожата

Кожата изпълнява изключително важни функции, като неделима част от всички останали системи в човешкия организъм – защитна, имунна, секреторна /екскреторна, сетивна и комуникационна, терморегулационна, синтез на витамин D и др.

 

Интересен факт е, че кожата е самостоятелен орган и представлява една немалка част от общото ни телесно тегло. Дебелината може да варира от 0,1 до 4 мм. Най-дебела е кожата на черепа, врата, гърба, дланите, бедрата и ходилата, а най-тънка – на външния слухов канал и клепачите. Тя е богато кръвоснабдена и инервирана, което я прави и най-големият комуникационен орган в нашия организъм.

 

Преди обаче да се спрем на основните слоеве на нашата кожа, ще обърнем внимание на може би най-важната и отговорна част от нейната структура. Това е водно-липидната мантия. Тя се намира над повърхността на кожата и нейната основна функция е да осъществява бактериална и химична защита. Ние самите, със своите действия и начин на живот, оказваме най-голямо влияние върху нейната цялост. Ако тя бъде нарушена, кожата ни губи естествената си защита. При правилно функциониране, тя не допуска навлизането на бактерии в кожата, запазва влажността, гладкостта и предотвратява лющенето й. Здравата кожа поддържа отличен водно-липиден баланс, което я прави еластична и устойчива.

 

Колагеновият гел за измиване от Класическата линия на Colway, би могъл успешно да допринесе за съхраняването на този баланс и да запази водно-липидната мантия. От друга страна – Клетъчната Ателовода, прилагана като серум, е богата на минерални йони и микроелементи и осигурява на кожата баланса, необходим за правилното протичане на клетъчните процеси.

Структура и слоеве на кожата

След като изяснихме ключовата роля на защитната функция на кожата, да се насочим към основните слоеве в нейната структура – епидермис, дерма и хиподерма.

Епидермисът е най-горният външен слой на нашата кожа. Той е отговорен за производството на новите епидермални клетки, които постоянно да обновяват нашата кожа. Производството на кожните клетки се осъществява на границата на епидермиса и дермата на всеки 28 дена при младите кожи и достига до 35 – 40 дена при по старите. Ето защо с напредването на възрастта нашата кожа изглежда повехнала и с мътен тен. Използването на ексфолианти и продукти с регенериращо действие имат за цел да ускорят процеса на обновяване на кожата. Това се случва чрез стимулиране процеса на производство на нови кожни клетки.

Подходящ в тази грижа може да бъде Диамантен пилинг. Това е ензимен пилинг, богат на активни съставки, които работят в няколко пасоки – обновяване епителните клетки, подхранване, хидратация и изравняване на тена. Допълнение могат дa бъдат ампулите BDS – регенерираща епидермиса програма с впечатляващ лифтинг ефект.

 

Дермата е средният кожен слой или същинската кожа. Там се произвеждат всички останали съединения и клетки, на които се дължи еластичността и здравината на нашата кожа. В дермата се образуват и две много важни за нашата кожа съединения – еластин и колаген. Именно на еластино-колагеновата мрежа която образуват те, дължим и еластичността и здравият вид на кожата си. Под въздействието на ултравиолетовите слънчеви лъчи, в дермата се образуват свободни радикали, които се прикрепят към съединенията и ги разрушават. При разрушаване на еластино-колагеновата мрежа, се получават бръчките, които ние така силно искаме да предотвратим.

Мощен съюзник тук може да ни бъде супер комбинацията от колаген Colvita + Vitamin C-olway, които да подобрят еластичността и да стимулират производството на собствен колаген.

 

Хиподермата е третия най-долен слой на кожата. Той се състой от мазнина и кръвоносни съдове и е основният хранителен слой на другите два. Обикновено козметичните продукти рядко стигат до там. Единствено антицелулитните продукти имат въздействие върху хиподермата, понеже там се образува и нежеланият целулит. За да достигнат съставките на подобни продукти до хиподермата е необходимо с масажни движения, целящи да подобрят кръвообръщението, които разнася съставките и осигурява желаната намеса.

Мощният Антицелулитен серум е модерно дермокозметично средство, богат на активни съставки, за ефективен дренаж и борба с целулита.

 

И така, когато вече знаем кои са основните слоеве на кожата и изяснихме ключовата роля на защитната й функция, да се насочим и към различните типове кожа.

Типове кожа и критерии за определяне

 

Има четири основни критерии, според които определяме и типовете кожа при различните хора:

 

Според омазняването 

 

Суха – Този тип кожа не произвежда достатъчно себум. Себумът действа като задържа влагата в кожата. Тъй като сухата кожа не произвежда достатъчно количество от това вещество, е силно предразположена към загуба на влага. Сухата кожа често се чувства стегната, люспеста или дори сърбяща. Ако измиете лицето си и не приложите никакви продукти, а скоро след това почувствате кожата си суха или стегната, значи вашата кожа е от този тип.

В този случай благоприятно влияние имат Крем Син Диамант и Колацеум, в комбинация с Колаген Platinum. Продукти, които ще спомогнат за възвръщане баланса и регенерацията на кожата ни.

 

Мазна – Това е обратното на сухата кожа, т.е. – мазната кожа произвежда прекалено количество себум. Ако измиете лицето си и не сложите никакви продукти, а след няколко часа усещате кожата си мазна и тя видимо блести, то кожата ви има склонност към омазняване.

Тук подходяща грижа би била Колаген Веге и Ателоколаген, които са с лека флуидна формула, осигуряваща на кожата необходимия баланс.

 

Комбинирана – Този тип кожа е с по-засилено омазняване на определени зони(обикновено челото, носа и брадичката) и с дефицит на себум на други (обикновено бузите). Ателокрем МС², би могъл нежно да хидратира и ревитализира кожата ни.

 

Нормална – Кожата ви произвежда точно нужното количество себум по цялото ви лице. Е, ако имате такъв тип кожа, то вие сте сред печелившите от генетичната лотария.

 

Според съдържанието на вода

 

Хидратирана – Това е комфортната зона, в която може да се намира нашата кожа. Добре балансирана и свежа на външен вид.

 

Дехидратирана – При този тип кожа съдържанието на вода е изключително малко и спада под 10%. Без  необходимата хидратация, кожата ще изглежда уморена, отпусната и с разширени пори. Съвременния начин на живот оказва негативно влияние върху хидратацията на кожата ни, в следствие на което добрия баланс на вода в нея е нарушен. Дехидратация е състояние на кожата, което ние сами също можем да си причиним от неправилна грижа и неподходяща козметика, например. Лесно можем да определим дали имаме такъв тип кожа като направим гримаса с лицето си за няколко секунди. Появата на остатъчни фини линии говори за това, че кожата ни е слабо хидратирана. Ако имаме такъв тип кожа, са необходими навременни мерки, които да възстановят водния баланс в нея.

Изключително подходящо е почистване на лицето с Атело лосион за демакияж. Той е базирана на ателоколаген и естествен хидратиращ фактор NMF, който е ключов за хидратацията. Горещо препоръчваме и Златен комплект ATELO COLWAY. Това e прецизно подбрана козметика съхраняваща здравето и красотата на кожата ни.

 

Според чувствителността 

 

Толерантна – Тук отново говорим за една добре балансирана кожа, която понася добре външните атмосферни условия и не е придирчива към специализирани козметични продукти. Тя просто се чувства комфортно, както и хората, които я притежават. Късметлии!

 

Чувствителна – При този тип кожа, ситуацията е точно обратната. Тя е нежна реактивна, лесно раздразнима, склонна към пукане на капиляри и залющване. Тази кожа не понася добре слънчевата светлина и е особено важно използването на подходяща козметика, с която да я защитаваме.

Ако е на лице само тази характеристика на кожата, комбинацията от Клетъчна Ателовода и Натурален колаген Platinum е изключително подходяща.

 

Според еластичността

 

Еластична и не еластична – Разтегливостта е един от естествените защитни механизми на кожата, при които тя успява да устои на външни въздействия, без да пострада. Еластичността на кожата много зависи от процесите, които протичат на ниво Дерма и от наличието на вода в нея. Добрата хидратация съхранява максимално еластичността на нашата кожа.

 

Освен като отделни и различни типове, често срещано е да има комбинация на повече от един тип кожа. Тук се изисква навлизане в по-голяма дълбочина, за да се направи и възможно най-точна диагностика, а с това и да знаем какви специфични грижи е добре да полагаме.

Ако искате на навлезете в тези “дълбоки води”. Ако искате да се потопите в света на козметологията с висококачествената козметика, на основата на колаген с трансдермална активност – специализираните обучения на Colway, провеждани от високо сертифицирани козметолози, са подходящото място. Само ни попитайте как можете да се включите.

 

Накрая ще завършим с наш любим цитат: „Когато сте на 20 години, лицето ви е дадено от природата, а какво ще бъде то на 50 години, зависи от вас.“

Бъдете постоянни в грижата за кожата си и себе си, за да бъдете неотразими във всяка възраст.

 

Мари Бонева

Related Post

Leave A Comment

Name

Website

Comment