Целулит и защо колагенът е важен фактор за профилактиката му

Целулитът е често дискутиранa тема, особено сред дамите. Не крием – дори ние, когато чуем думата “целулит”, започваме да търсим следи от него по тялото си. А през по-топлите месеци тези опасения стават все по-сериозни. Именно по това време на годината, целулитът просто „се загнездва“ в съзнанието ни и се превръща в един от основните ни приоритети.

Ето защо посвещаваме тази статия именно на него. Кометологът на Colway Bulgaria – Станислава Георгиева, разказва какво представлява целулитът, как се образува и при кого може да се прояви. А специално за вас, тя дава ценни съвети за справяне с него. Приятно четене!

Целулит – нормално или не

Първо и много важно е да знаете, че това човек да има целулит е нещо напълно нормално. Съвсем естествено е да го имате и дори да искате да се справите с него. Това е вашият комфорт. Това е вашето тяло.

При някои хора, целулитът може да окаже сериозно негативно въздействие върху начина им на живот и цялостното самочуствие и самооценка. Може да повлияе на настроението, психичното здраве и връзките.

Не забравяйте, че между 85–98% от жените имат целулит. Той се среща при повечето дами след пубертета, което показва, че е по-скоро физиология, отколкото патология, резултат на сложна комбинация от фактори.

Именно затова, за да се грижим правилно за доброто състояние на кожата си в областта на ръцете, бедрата, ханша и корема е нужно да бъдем добре информирани за процесите протичащи в нашето тяло и по конкретно в кожата.

Как се образува целулитът?

Целулитът се формира в хиподермата, най-долния слой на кожата.

Хиподермата се намира непосредствено, без ясна граница, под дермата.

Структурата на хиподермата съдържа колаген, еластин, лимфни и кръвоносни съдове. В хиподермата пространство се запълва с адипоцити – група от мастни клетки (липоцити), обхванати от мрежа на колагенови и еластинови влакна.

Всеки човек може да развие възпалителен процес на това ниво на кожата – хиподермата. Все пак да ви напомним, че кожата е орган. Целулитът е състояние, което касае структурата, функцията и здравето на хиподермата. Затова, когато говорим за подобряване състоянието на целулита, би трябвало да имаме предвид, че това не винаги има общо с редуциране на теглото.

Кой може да има целулит?

Всеки може да има целулит. Целулитът не винаги е проблем свързан с покачване на телесната маса. Хора с нормално и дори поднормено тегло също могат да развият целулит.

Причините, за да се влоши състоянието на адипоцитите и колагеновата мрежа в хиподермата са много и различни при всеки човек.

След 25-годишна възраст синтезът на колаген започва да се забавя, като отслабва прогресивно с напредване на възрастта. Колагенът е изключително чувствителен към заобикалящата среда. Температурата на тялото ни, хормонални изменения, дехидратация, начинът ни на живот – стрес, лоша хранене, алкохол, тютюнопушене, слънцето и заседнал начин на живот са част от факторите, които могат и повлияват структурата на колагена в нашето тяло.

Целулитът може да засегне както жените, така и мъжете, но протича по-различен начин, поради различното разпределение на колагеновата мрежа обхващаща групата от мастни клетки в тъканта. При жените, колагеновата мрежа е успоредно разположена, а при мъжете напречно. При опън или при влашаване еластичността и се появяват характерните неравности на повърхността на кожата при жените, а при мъжете има изразено уплътняване.

Това от своя страна води и до намаляване на притока на кръв към съединителната тъкан. По-ниската циркулация означава задържане на лимфа, по-малко кислород, недостиг на хранителни вещества и антиоксиданти, което влошава състоянието и.

Колагенът е силно хигроскопичен. За да има добра еластичност е необходимо наличието на оптимално количество влага в междуклетъчното пространство. Дехидратацията също може да бъде причина за появата на целулит поради влошаване на колагеновата мрежа обхващаща мастните клетки, без те да са увеличили обема си.

Колагенът и връзката му с целулита

Има около 28 различни форми на колаген, изразени в тялото. Основните колагени, участващи в структурата и физиологията на кожата, са предимно Тип I и Тип III.Те са над 90% от общото количество колаген в човешкия организъм. Колагенът се състои от аминокиселини свързани заедно, за да образуват тройна спирала (три алфа-вериги) на тропоколагена, която е основната структурна единица на зрелия колаген.

Натурален рибен колаген на COLWAY е воден разтвор (хидрат) на колаген, изолиран от кожата на сладководни риби. Молекулите на колагена свързват (в реакция с органични киселини) водата, задържайки през цялото време конструкцията на тройна спирала, подобна на структурата на човешкия колаген. По такъв естествен, натурален начин е създаден биологично активен (“жив”) рибен белтък, който има свойствата на трансдермален гел.

Нанесен върху кожата, рибният колаген не прераства директно към колагеновите влакна, нито пък прониква към самите фибробласти. Попадайки върху епидермалната бариера, рибният колаген се разпада на аминокиселини – същите аминокиселини, от които е изграден и човешкият колаген (хидроксилизин, глицин, пролин и хидроксипролин). Тук той обогатява извънклетъчното пространство на всички слоеве на кожата с аминокиселини и стимулира дейността на фибробластите. По този начин хидратира, регенерира и подобрява структурата на епидермиса, предпазвайки от трансдермална загуба на вода.

От друга страна допълването на диетата с COLVITA, хранителна добавка, уникална в света, която е и нутрикозметика, ще запълни дефицита от колаген в тялото, подобрявайки структурата на кожата отвътре навън.

Colvita е уникален, естествен, изключително биоактивен пълен набор от изграждащи аминокиселини за най-важния от нашите протеини – колагенът. Лиофилизирания, тройно-спирален рибен колаген, включен в естествените метаболитни процеси, подпомага регенерацията на колагена в човешкото тяло. Тройно- спиралната структура на протеина е най-близката до тази на човека, което го прави напълно усвоим от организма. Съставът на Colvita се допълва от Алги, бионаличен витамин Е и токотриенол.

С помощта на витамин С-olway, който в допълнение към своите антиоксидантни функции, осигурява необходимата стабилност и подкрепа на кожата в синтеза на колаген.

 

Нашето послание към вас: Тялото ви е невероятно.

Отделете време и му дайте най-доброто, защото в тази сложна машина протичат милиони вътрешни процеси, които се случват всяка секунда, като всички работят заедно, за да ни поддържат живи, здрави и красиви.

Станислава Георгиева - Професионален козметичен консултант

Related Post

Leave A Comment

Name

Website

Comment