ЛУНАКОЛ – БИОТЕХНОЛОГИЧНА СЕНЗАЦИЯ В СВЕТОВЕН МАЩАБ

LunaCol е първият в Европа общодостъпен препарат, съдържащ луназин – уникален, срещащ се в природата белтък, който събужда в хората надеждата за прелом в много области на науката и който е първата епигенетична храна, която познават хората.

Белтъци, които променят генетичната съдба

За да стане ясно какво е епигенетична храна ще си послужим с нагледен пример от живота на пчелите.

Всеизвестно е, че всеки от индивидите в рояка изпълнява определена роля: кралица-майка, работничка или търтей.

Интересното е, че пчелните ларви в началото на живота си винаги са еднакви и не притежават характерните черти на вменените им функции. Кое определя тяхната съдба и конкретна роля в общността, като решава дали пчелата ще живее десетина  седмици като работничка или като плодовита царица, която може да достигне пет години?  Това не е записано в пчелния геном, решаваща е храната, която ларвите и личинките поемат в процеса на развитието си.

Уникалните съставки на пчелното млечице, високобелтъчна храна, предназначена за цариците са причина хранената с тях ларва да стане майка. А пък ларвите, които се хранят с цветен прашец се преобразяват в обикновени работнички. Този феномен сочи, че подборът на храната променя напълно биологичната съдба на пчелите, а пчелното млечице е изключително ценна епигенетична храна.

Епигенетичната храна е белтък, който може да поправи записаната в гените „биологична съдба“ на този, който я поема.

За да разберем какво е епигенетика да си представим, че сме „написани“ малко с химикалка и малко с молив… Записаното с химикалка е ГЕНОМЪТ – него не можем да променим. Записаното с молив е ЕПИГЕНОМЪТ – него можем да променим! Вярно, не можем да променим своето ДНК, защото не сме пчели, но можем, както се оказва, да изключваме болните гени частично, а дори напълно „да изключим“, а здравите да „популяризираме“.

Първата описана епигенетична храна, която влияе на човешкия епигеном е луназинът.

Епигенетичността на луназина се проявява с това, че макар че няма силата да промени кода на нашата ДНК, доставяна систематично на организма влияе положително на това как се проявява нашата ДНК. Добрите промени, настъпващи в организма благодарение на приемането на епигенетична храна се наблюдават у приемащите луназин в сравнително кратък срок винаги на клетъчно ниво и се унаследяват! Този факт е основание луназин да приемат не само хора, грижещи се за здравето си, но и двойки, планиращи дете.

Това е първата хранителна субстанция, изследвана толкова добре, че напълно обосновани изглеждат твърденията на американските лекари, че с нейна помощ можем реално и по измерим начин да влияем на състоянието на нашия организъм, а дори да предаваме получените с помощта на луназина здравни ползи на своите потомци!

Ние сме това, което ядем – е казал някога Хипократ.

Ние сме това, което усвояваме казваме днес в COLWAY,

като си даваме сметка за сложността на метаболитните процеси.

 

И ако някога човечеството е опознало субстанция, която се дефинира с тези две сентенции, то това е именно луназинът, която наистина поправя състоянието на организма. Това е следствие и от неговото  много добро усвояване, защото, вграден в белтъчния комплекс (aлбумин 2s), в стомаха той не се разгражда и през червата прониква в кръвта, а след това и в клетките.

Не ни учудва фактът, че измежду множеството частици, срещащи се на Земята, първата описана епигенетична храна е белтък, който е в зародиша на еволюцията. Именно върху белтъка, който е част от всяка клетка на нашето тяло, се гради единственият познат досега живот във Вселената.  Днес луназинът под формата на биоактивен пептид, реално влияещ на положителната експресия на гените, се получава само от соеви зърна, в които този белтък се среща в микроскопически количества. Луназинът е открит едва в края на XX век, в продължение на години е била толкова скъпа и трудно достъпна субстанция в Европа, че е била недостъпна дори за лабораториите, изследващи  свойствата на този пептид в медицината. Причина за това е било от една страна непознаването на технологията на изолирането му, а от друга на разширяването от американските учени на обхвата на патентните претенции по отношение на методите на получаването му.

От няколко години луназинът вече не е субстанция, обвита в тайна, нито маркетингов продукт, като много протеини в миналото, рекламирани от търговците като панацея за всичко. За този пептид, уникален от гледна точка на последователността на съставящите го аминокиселини, са написани хиляди трудове, а сред тях много сериозни научни работи, които документират резултатите от медицински изследвания върху луназина като лекарство за лекуване на болести на сърдечносъдовата система, Алцхаймер и Паркинсон. В много публикации се описват експерименти, чиято цел е намиране на клинично потвърждение на случаи с пълно оздравяване на хора със сериозни заболявания, които не могат да бъдат овладяни като например амиотрофична латерална склероза (ALS).*

 

 

 

 

В световната медицинска наука са публикувани стотици статии, разглеждащи забавянето на растежа на раковите клетки и предотвратяването на ракови метастази с помощта на ЛУНАЗИН. *

Гледайки през призмата на изключително важните изследвания на луназина, провеждани по целия свят, трябва да споменем за добре документираните негови свойства като: ефективно противодействие на оксидативния стрес, успокояване на възпалителни процеси. Клинично е доказано, че луназинът намалява нивата на холестерола, също и на лошия холестерол LDL. Това негово лечебно свойство е патентовано от американските откриватели от Калифорнийския университет в Бъркли – Aлфредо Галвес и Бенито е Лумен.*

Може би точно затова  са дали това прекрасно „име“ на луназина, произлизащо от филипинската дума lunas – лекувам.

Здравите хора са очаровани от луназина, защото тези които редовно го приемат, използват възможностите на епигенома и боледуват много по-рядко. Точно в епигенома нашият правилен избор на стил на живот задейства добрата експресия на гените, т.е. включват се здравите гони, болните се изключват, което до неотдавна можеше да бъде само идея за сценарий за научна фантастика.

Луназинът като хранителна добавка изглежда изпълнява поредната американска мечта за хапчето, като виаграта и прозакът, което дава очаквания резултат дори при потребители, които не се грижат за себе си и водят нездравословен начин на живот. При луназина резултатите не са моментални, но не са и временни. Резултатите от морфологичните изследвания на хора, системно използващи луназин, се подобряват по обективен и устойчив начин.

И при хора, живеещи епигенетично правилно, редовното използване на луназин по забележим за тях начин увеличава ползите за здравето, произтичащи от физическата активност, правилното хранене и хранителни добавки. Те изразяват това спонтанно в множество форуми за потребители.

Луназинът съществува естествено под формата на протеинов комплекс (албумин 2s) заедно със сигнален пептид, което в биохимичната практика означава, че дори малко количество от него не изключва положителна реакция на рецепторите на нашите клетки.

В единствените достъпни за потребители от целия свят продукти с луназин, а именно в американските хранителни добавки, поне досега се съдържат не повече от обявените 600 ng чист луназин в една капсула. Нанограмът е милиардна (10-9) част от грама.

Внимание! Една капсула от препарата LunaCol съдържа цели 5 милиграма 10-процентов биологично активен луназин, което дава 0,5 милиграма от този протеин в чиста форма. Това е 833 пъти (!) повече, отколкото в достъпните на американския пазар продукти с луназин.

 

 

 

Как е възможно това?

COLWAY има изключителните права да използва в хранителните добавки биологично активен луназин, получаван по местен полски метод. Авторски и изцяло различен от американския, при това много по-ефективен начин за изолиране на този уникален протеин разработи за нас Филип Пожуцек, абсолвент на Университета по природни науки в Познан и ученик на д-р Ян Чарнецки (създател на тимусния препарат TFX).

LunaCol  е първият от този вид – общодостъпен, трикомпонентен препарат с луназин в състава. Освен описаната по-горе основна съставка съдържа още две важни за хранителните добавки вещества:

Лизозимът (мурамидаза) е един от основните ензими за имунитета на бозайниците и вродена част от нашата имунна система.  Много висока концентрация от него има в майчиното мляко, а още по-голяма – в коластрата, която предпазва новороденото от всякакви зарази, докато то създаде своя собствена имунна система. Това е едно от най-ценните вещества, които могат да се включат в хранителните добавки, което е логично, защото не е лесно да получим лизозим от храната, която поемаме. Има следи в млякото, по-специално в козето, доколкото не е унищожен по време на процеса UHT. Малко повече мурамидаза намираме в козето сирене и белтъка на яйцата, и ако искаме да получаваме от тях лизозим, трябва да ги ядем сурови, защото този ензим бива унищожен при максимална температура 70⁰C.

 

 

 

Трябва дълго и търпеливо да се приема, защото действа много бавно, безопасен е за нашия организъм, като се установява в храносмилателната система. Наградата е обективно осезаемо и трайно укрепване на имунитета. „Свободен като костенурка, силен като вол,“ – казват имунолозите за лизозима, посочвайки, че в чист вид има антибактериално действие дори при разреждане 1:7, а силата на неговото антисептично действие се демонстрира от примера, че 1 мл мурамидаза може да защити хилядалитрова бъчва с вино от всякакви патогенни микроби!

През 1922 г. Александър Флеминг открива този общ присъщ на всички живи организми първичен защитен механизъм, на чийто принцип действа лизозима. От момента на изолиране и използване за първи път на този естествен ензим той смята това за делото на своя живот, а не пеницилина, с който е станал известен.

На света има малко достъпни хранителни добавки с лизозим поради много скъпата технология за получаването му под формата на димер, изключително ефективна при резистентни на антибиотици бактерии, и най-важното – синергична на луназина. Тук отново на помощ идват полските биотехнологии, благодарение на които димерите на лизозима влизат в състава на препарата LunaCol.

Бета глюкани – най-важните съставки на хранителните фибри. Системната им консумация е оправдана от широко разбираната профилактика. С нарастването на съзнанието за необходимостта от допълване на ежедневната ни диета със здравословни вещества все повече внимание се обръща на полизахаридите.

В LunaCol няма пълнители, тази роля се изпълнява от изключително необходимите за нашия организъм бета глюкани, конкретно β-глюкани с маса 1,3 – 1,6D. Те стимулират организма да изработва лизозим.

 

 

 

 

Когато нашият организъм се бори с болестта,  той си служи със следния механизъм: „констатирайки“ наличието на микроби, събужда собствените β-глюкани, чиито конкретни форми с маса 1,3 – 1,6D стимулират макрофагите. Това веднага предизвиква експлозия на системния лизозим. Така организмът се настройва за отбранителна „война“. Влиянието на бета глюканите върху имунната система, особено на първата отбранителна линия, т.е. макрофагите, е доказано в множество световни изследователски центрове. Бета глюканът подсилва действието на имунните клетки, като увеличава способността им да се борят с опасните микроорганизми. Влияе и на скоростта на производство на кръв в костния мозък.

Редовното му използване не само увеличава активността, но и броя на нашите кръвни клетки.

Бета глюканите увеличават вискозитета на храната, образувайки лепкав разтвор в стомаха. Така глюкозата постепенно се абсорбира, без да предизвиква големи колебания на кръвната захар след хранене. Затова бета глюканите се препоръчват на болни от диабет, както и на здравите с цел предотвратяване на неговата поява.

LunaCol

ЛуназинЛизозимБета глюкан

Състав: Екстракт от дрожди (Saccharomyces cerevisiae) стандартизиран до 25% бета-D-глюкан, рибен желатин (капсула), средство против слепване (калциев карбонат), лизозим, соев екстракт стандартизиран до 10% луназин.

 

Важна информация:

 

За веществата, които са съставки на LunaCol, има богата литература, посочваща техните полезни за здравето свойства и посочваща целесъобразността на системно и постоянно приемане на β-глюкани, лизозим и особено луназин.

Подборът и пропорциите на използваните в препарата LunaCol компоненти са резултат на многогодишни консултации с полски учени в областта на медицината и имунологията.

Продуктът се произвежда от съставки с най-високо качество, във фармацевтичен режим и при най-строги стандарти за качество.

Въпреки това преди увеличение на дневната доза от хранителната добавка се препоръчва консултация с лекар.

В препарата LunaCol има само луназин, изолиран от екологични сортове соя, генетично немодифицирани.

Изследванията доказаха, че луназинът не е причина за алергичните реакции, предизвиквани от соевите продукти. Също така не влияе на хормоналния баланс, защото няма връзка с фитоестрогените.

Използваните в препарата капсули не съдържат оцветители и са направени от рибен желатин. Продуктът не съдържа глутен, консерванти, ароматизатори, пълнители, нито магнезиев стеарат. Като антислепващ агент е използван калциев карбонат, използван при лекарствата и хранителните добавки.

© Името и търговската марка: LunaCol са защитени от закона.

*Стотици публикации за свойствата на луназина са свободно достъпни в интернет. Както и множество резултати от документирани изследвания за неговото въздействие в профилактиката и инхибирането на туморни метастази, също и описи на експерименти, в които са правени опити за използване на луназин за лечение на други болести. Но от факта на съществуване на тези публикации и признаването от US Patent Office на запазени права за използване на луназин за определени лечебни цели не трябва да се правят никакви изводи, дори намекващи, че LunaCol, в чийто състав има луназин, може да се препоръчва като лекарство за всякакви болести. Луназинът, който е съставка на препарата LunaCol, се получава по авторски метод в Полша и към него не се отнасят изводите от експерименти, провеждани в други страни и с друг материал за изследване. В регистъра на ЕС –  EFSA досега няма никаква здравна претенция,  допусната от комисията, засягаща луназина, а LunaCol е пуснат на пазара като хранителна добавка.

 

 

LunaCol е прекурсорен продукт.

Подобни препарати в момента определят световните тенденции при хранителните добавки.

 

 

Colway България

Related Post

Leave A Comment

Name

Website

Comment